Vad gör MSD?

MSD är ett forskningsintensivt företag som i samverkan med hälso- och sjukvården upptäcker, utvecklar och förser samhället med läkemedel och tjänster som förbättrar människors hälsa.
MSD i Sverige har cirka 200 medarbetare och kontoret ligger i Sollentuna.

Läs mer på MSD.se

Frågor och svar

Är det verkligen bra med hormoner?

Hormoner är livsviktiga och finns naturligt i din kropp.

Vad har östrogenet i Ovesterin för inverkan på min kropp?

Östrogendosen i Ovesterin är låg och behandlingen lokal. Ovesterin innehåller östriol som är en naturligt förekommande östrogen och en exakt kopia av det östrogen som kroppen själv producerar. När den naturliga produktionen av östrogen går ner i samband med klimakteriet så hjälper östrogenet i Ovesterin till att motverka de negativa förändringar som uppstår i vaginans slemhinnor och de nedre urinvägarna. Tillförsel av Ovesterin gör att slemhinnorna åter blir fylliga och fuktiga. På så sätt minskar vaginala besvär så som samlagssmärta, torrhet, klåda och sveda.

Hur snabbt lindrar Ovesterin?

Besvären bör ha avtagit efter 2-3 veckor och då kan du minska dosen till en dos två gånger i veckan. Uppsök läkare om symtomen försämras eller inte förbättras inom 3-4 veckor.

Är det något speciellt jag bör känna till innan jag börjar med Ovesterin?

I början av behandlingen med Ovesterin upplever en del kvinnor lokal irritation med klåda och sveda/värmekänsla. Det är oftast övergående och beror på slemhinnorna är mycket sköra och förtunnade. Använd gärna trosskydd efter applicering av Ovesterin, eftersom visst överskott kan rinna ut. Läs alltid bipackssedeln innan du börjar använda Ovesterin.

Hur rengör jag applikatorn till krämen?

Efter användandet ska doseringssprutan göras ren i varmt tvålvatten. När man ska ta isär doseringssprutan måste man ta i lite grann för att få loss kolven. Efter rengöringen är det bara att trycka tillbaka kolven. Skölj noga efteråt. Rengöringsmedel får inte användas, inte heller kokande vatten.

Vad är det för skillnad på Ovesterin receptfritt och på recept?

Det är ingen skillnad.

Sveda, torrhet och klåda i underlivet

orsakat av östrogenbrist är vanliga problem som enkelt kan behandlas lokalt där symtomen uppträder – i slidans och urinvägarnas slemhinnor.

Frågor och svar

Här finns svaren på de vanligaste frågorna om Ovesterin